Сайт в режимі тестування та наповнення

Уряд схвалив Національну стратегію протимінної діяльності та Операційний план її реалізації на перші 3 роки

Кабінет міністрів України сьогодні ухвалив Національну стратегію протимінної діяльності на період до 2033 року та Операційний план на її виконання на найближчі три роки.

«Сьогодні ми затвердили програмний документ, який визначає основні напрями і завдання державної політики у сфері протимінної діяльності. Ми маємо перелік кроків та показників, яких маємо досягнути, щоб у перспективі 10 років знизити вплив вибухонебезпечних предметів на життя людей та економіку України. Важливо, що частина завдань, прописаних у Стратегії, уже в роботі. Ми запустили програму компенсацій за розмінування с/г земель, уніфікували процедуру сертифікації операторів, а наші партнери закуповують обладнання та техніку для потреб гуманітарного розмінування, у тому числі українського виробництва», – сказала Перша віцепрем'єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Ухвалений документ визначає три стратегічні цілі: 

  • забезпечення звільнення територій від ризиків наявності вибухонебезпечних предметів для їхнього безпечного і продуктивного використання;
  • зниження впливу від вибухонебезпечних предметів на життя та здоров’я населення;
  • розбудова системи управління протимінною діяльністю.

У Стратегії протимінної діяльності, зокрема, зафіксовано, що на виконання першої стратегічної цілі у 2024-2026 роках необхідно буде обстежити максимум деокупованих територій для визначення статусу забруднення. Також має бути посилена спроможність державних операторів протимінної діяльності та створені умови для розвитку ринку послуг ПМД.

Важливим є також зменшення впливу мін та інших вибухонебезпечних предметів на життя людей. Саме тому завданням держави на найближчі три роки буде посилення інформування людей про заміновані території та маркування таких територій, просвітницькі заходи про ризики, повʼязані із вибухонебезпечними предметами, запровадження системи захисту осіб, постраждалих від мін та інших ВНП. 

«Якісна система управління протимінною діяльністю дозволяє в рази підвищити ефективність процесів. Зрозумілі і єдині для всіх процедури, чітка координація як на національному, так і на міжнародному рівні – це те, що ми маємо вже зараз. До кінця цього року Мінекономіки планує запустити пілотну систему пріоритезації завдань у протимінній діяльності. Це дозволить посилити нашу спроможність у розмінуванні шляхом ефективного використання наявних ресурсів», – розповів заступник Міністра економіку України Ігор Безкаравайний.

Операційним планом, який є невідʼємною частиною Стратегії, визначено детальний перелік заходів на 2024-2026 роки. Операційний план ухвалюється раз на три роки з трирічним терміном виконання.

Ухвалення Стратегії протимінної діяльності – це один з індикаторів Ukraine Facility, програми фінансової підтримки України з боку Європейського Союзу. 

Стратегію з протимінної діяльності розробляло Міністерство економіки у співпраці з Міноборони, МВС та іншими центральними органами виконавчої влади та із залученням українських та міжнародних експертів. Це дало змогу відобразити в ній міжнародний досвід з урахуванням українських реалій.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux